Kävin tänään lääkärissä ja käynti oli valitettavasti pieni pettymys.
Tarvitsen B-lausunnon, jotta saisin sairaslomaa loppuvuodeksi, ettei tule työkkärin ja Kelan tahoilta karenssia, kun olen pois kuntouttavasta työtoiminnasta (tiedän, etten enää pysty menemään sinne, monestakin syystä).
Terapeuttinikin on sitä mieltä, että en ole työkuntoinen ja minulle parhaaksi on tällä hetkellä terapiaan keskittyminen. Hänen mielestään olen ollut nyt kuukauden sairasloman aikana rennomman oloinen vastaanotolla (vaikka muutoin olen varsin kireä).
Lääkäri ei kuitenkaan suostunut kirjoittamaan sairaslomaa kuin marraskuun loppuun ja haluaa sitten tavata uudestaan. Ja vaatii aloittamaan jälleen masennuslääkityksen, koska "Kela ei muuten tule hyväksymään B-lausuntoa, jos asiakas ei suostu syömään masennuslääkettä".
Eli ihminen käytännössä pakotetaan syömään lääkkeitä, vaikka ei haluaisi, jotta saisi sairaspäivärahaa. Tuntuu jotenkin niin väärältä. En ole masennuslääkkeitä vastaan, mutta olen syönyt elämäni aikana niin paljon pillereitä, että en haluaisi kuormittaa elimistöäni yhtään enempää kuin on pakko. Tietysti voisin ostaa lääkkeen (Voxrasta siis kyse) ja jättää sen käyttämättä...Toisaalta se johtaisi siihen, että jatkossa täytyisi valehdella lääkärille ja terapeutille, mikä ei sekään tunnu kovin miellyttävältä vaihtoehdolta. Plus että kyseiseen lääkkeeseen käytetyt rahat menisivät aivan hukkaan.
Toisaalta masennukseni on selkeästi pahentunut, joten lääke voisi helpottaa oloa, mutta pelkään mahdollisia sivuvaikutuksia/vieroitusoireita myöhemmin ja Voxrahan on amfetamiinijohdannainen, mikä vähän hirvittää. Toisaalta, onko tässä vaiheessa enää mitään menetettävää? Aivonihan taitavat jo olla ns. paskana joka tapauksessa.
Aiemmin olen syönyt ainakin seuraavia mielialalääkkeitä: Remeron, Aurorix, Venlaflaxin, Cymbalta, Lito ja Ecitalopram. Varsinkin Cymbalta auttoi parantamaan mielialaa ja laihtumaan hetkellisesti (olen lievästi ylipainoinen), mutta lääkkeen vieroitusoireet olivat vaikeita. Samaa pelkään nytkin Voxran kohdalla: jos lääke auttaakin masennukseen niin en kuitenkaan voi sitä loppuelämääni syödä ja mitä jos vieroitusoireet tulevat olemaan vielä pahempia kuin Cymbaltassa, kyseessä on kuitenkin käsittääkseni ns. raskaan sarjan masennuslääke?
Sitäpaitsi kaikilla lääkkeillä on jonkinlaisia haittavaikutuksia, ainakin pitkäaikaiskäytössä. Ketipinoriakin olen syönyt lähes 10 vuotta ja haluaisin siitä eroon, mutta olen henkisesti koukussa, koska pelkään, etten enää pysty nukkumaan ilman. Pelkään myös, että se lääke on tehnyt peruuttamatonta vahinkoa aivoilleni (kaikkialla pelotellaan erityisesti neuroleptien haitoista) mutta siltikään en uskalla lopettaa, koska mikään muu lääke ei auta unettomuuteen, joka oli varsin paha ennen lääkkeen aloittamista (ja tämä kulkee suvussa: myös isäni ja veljeni kärsivät vaikeasta unettomuudesta.)
En siis tiedä, mitä teen Voxran suhteen, pitää varmaan vielä keskustella terapeutin kanssa, vaikka hänellä ei lääkärin koulutusta olekaan. En haluaisi näin painostuksen alla aloittaa mitään lääkettä mutta en halua riskeerata sairaspäivärahaa ja toisaalta, entä jos tällä menolla vointi menee entistä huonommaksi ja pian ei enää mikään auta? Too much questions...
Ja sitten asiasta toiseen. Keskiviikkona kävin työkkärissä, jonne oli varattu aika, jossa piti olla ns. oma työntekijäni paikalla, mutta hänpä olikin pois, eikä itselleni ollut informoitu tästä mitään etukäteen. Paikalla oli vain Kelan työntekijä ja hänellekin pääsin vasta tunnin sovittua aikaa myöhemmin. Pikkaisen sapetti siinä vaiheessa, täytyy myöntää.
Eikä käynnistä ollut mitään hyötyä. Itkin sen jälkeen kotona puoli tuntia lähes hysteerisenä, kun tuntui, että viranomaiset vaan pallottelevat mua toiselta toiselle ja minut haluttaisiin vain tunkea lopullisesti sinne työkyvyttömyyseläkkeelle.
Nykyään tosiaan tuntuu lähinnä siltä, että työkkärin ja Kelan kanssa asiat eivät ollenkaan etene, kun kellään ei ole mitään oikeita vaihtoehtoja tarjota mulle ja käynnit ovat lähinnä jutustelua siitä, kuinka voin et cetera muuta turhaa lässyttämistä.
Nytkin puhuttiin lähinnä voinnistani ja tämä täti oli ainakin sitä mieltä, että mitään työkokeiluja on turha edes miettiä vähään aikaan ja parasta, että keskityn nyt siihen terapiaan. Mikäs siinä muuten, mutta pelkään jääväni lopullisesti sivuun ja syrjäytyväni yhteiskunnasta täydellisesti.
Ilman mitään muuta sovittua menoa kuin viikottaiset kaksi terapiakäyntiä huomaan masentuvani ja passivoituvani entisestään, kun koen olevani niin tarpeeton ja huono ihminen, etten edes kuntouttavassa työtoiminnassa pärjää.
Tuntuu siltä, että nykyään en pärjää enää yhtään missään.
Eikä missään ole hyvä olla. Ei ihmisten seurassa, mutta ei yksinkään. Kaipaan läheisyyttä ja seuraa, mutta ärsyynnyn helposti toisten lähellä. Mikä pirullinen paradoksi. Nyt oikeasti kaduttaa, että menin aloittamaan sen perkeleen Triptylin kun se saa näin pahat olot aikaiseksi, että vituttaa ja itkettää jatkuvasti...
Kaiken lisäksi joudun sen nyt lopettamaan, koska Voxraa ja Triptyliä ei saa syödä samaan aikaan. Ja taas tiedossa lisää vieroitusoireita :/
Huoh. Voi kun pystyisi elämään ilman lääkkeitä, ei tarvitsisi miettiä ja pelätä lääkkeiden mahdollisia aloitus/lopetusoireita ja sitä, sekoittaako aivotoimintansa kenties lopullisesti kun lääkityksiä muutellaan jatkuvasti.
Nyt taidan mennä loppuillaksi peiton alle itkemään.
Ah, tiiän tuon tunteen kun ihmiset tuputtaa aina vaan lisää lääkkeitä nenän eteen ja tuntuu ettei oo mitään vaihtoehtoja, tosin miulla ei koskaan ole ollut vastaavaa tilannetta B-lausunnon kanssa. Tuo ihan oikeesti alkaa tuntua jo pakottamiselta, pattitilanteelta, ja tuntuu väärältä. Grrr, ärsyttää siun puolesta >:c Siehän sen loppujen lopuks ite päätät alotatko lääkityksen vai et, ei sitä kukaan muu sais määrätä siun puolesta, varsinkaan perusteella että "ei voida hyväksyä lausuntoa jos et syö lääkkeitä" -.- vittumainen tilanne kieltämättä.
VastaaPoistaMiulla itelläni on ollu Voxra käytössä suunnilleen se puoli vuotta ja oon kokenut että se on piristänyt ja kohottanut vireystilaa, ja kumma kyllä jopa herään ilman sitä jumalatonta aamukoomaa mikä oli pahimmillaan kun vielä söin ketipinoreita. :D Sen suhteen siis ihan positiivisia kokemuksia. tosin, se on ihan ihmiskohtaista miten mikäkin vaikuttaa kehenkin.
Minuu vituttaa kun ihmiset haluis miun jatkavan Lamotriginin syömistä vaikken itse koe hyötyväni siitä millään tavalla -.- sain kuitenkin ilmeisesti luvan lopettaa sen, (VIIMEIN!!)) ainakin näin epäsuorasti sanottuna joten kaikki hyvin varmaankin. Sainkin jo vängätä siitä ihan liian pitkään (ainakin näin kiltin tytön syndroomasta kärsivänä ihmisenä voimat alko olla aika vähissä kun tuntu että kukaan ei suostunu kuuntelemaan, tosin suutahdin viime hokossa mikä oli sit kai ihan hyvä asia vaikka lieväkin aggressiivisuus/mikälie onkin aika pelottavaa aluetta miulle :D).
Jouduin oikeesti selittämään miljoonaan otteeseen etten oo huomannu sen vaikuttavan mitenkään. Sit kysytään että no onko haittavaikutuksia. No en juuri kärsi niistäkään joten siks yhä edelleen suositeltiin että mitä jos nyt vaan vielä jatkasit sitä jos siitä ei oo mitään haittaakaan jne.
MUTTA KUN, miks syödä lääkettä mistä ei oo mitään hyötyä suuntaan tai toiseen? Kela ei edes korvaa Lamon hinnasta mitään joten se on vähän kuin vetelis joka päivä jotain vitun kallista karkkia mikä ei ees maistu hyvältä :'D
Ah, kohtalotoveri! On tosiaan pirun ärsyttävää ja eettisestikin väärin, että kiristetään, käytännössä pakotetaan syömään psyykenlääkkeitä vastoin potilaan tahtoa. Olen kuullut, että tosi monelle on käynyt näin :/
PoistaLääkäreillä on suuri valta...Kiitos kun jaoit kokemuksesi Voxrasta, mukava kuulla että siitä on ollut apua. Ja hyvä, että sait Lamotriginin lopetettua kun et enää kokenut sitä tarvitsevasi. Ei tosiaan ole mitään järkeä syödä lääkettä, jos ei koe siitä itse hyötyvänsä. Sen takia tuntuukin oudolta, kun lääkärit tuputtavat puoliväkisin lääkkeitä ja sitten kokevat sen jotenkin henkilökohtaisena loukkauksena, jos potilas ei halua lääkettä syödä. Psykiatri, jolla tällä hetkellä käyn, kirjoitti edelliseen A-lausuntoon, että olen hoitokielteinen, kun en silloin suostunut masennuslääkityksen aloittamiseen...Eli leimataan potilas ns. "hankalaksi" tapaukseksi.
Ne lääkeet, joista omalla kohdallani on eniten hyötyä eli rauhoittavat, ne ovat kiven takana ja niitä ei millään haluttaisi määrätä. Mutta masennuslääkkeitä suorastaan pakotetaan syömään, vaikka tunnetusti niilläkin voi olla varsin pahoja haittavaikutuksia. Aika jännä maa tää Suomi :D Kai lääkärit sit saavat jotain provikkaa itselleen, kun määräävät nimenomaan noita antidepressantteja.
Osaatko kertoa, miksi Voxraa ja Triptyliä ei saa käyttää samaan aikaan? Itse aloitin vuosi sitten kesällä Voxran, ja sain todella pahoja epätodellisuuden tunteita. Toisaalta mietin jälkeen päin oliko kyse kuitenkin integraation hetkistä; heräsinkin todellisuuteen vuosien epätodellisuudesta. Terapeutti epäili jo silloin näin. Käytin samanaikaisesti Klotriptyl Miteä eikä mulle sanottu etteikö niitä voisi käyttää samaan aikaan. Silloinen psykiatri oli kylläkin todella todella minua ymmärtämätön ja muutenkin kaikin puolin huono. Ei koskaan ymmärtänyt mun dissosiaatiohäiriötäkään, vaikka sanoin sen hänelle, ei tarttunut silti. Sitten sain uuden psykiatrin ja sain oikeat diagnoosit pöytään: entisen psykiatrin keskivaikea masennus muuttui dissosiaatiohäiriöksi ja kompleksiseksi traumaperäiseksi stressihäiriöksi.
VastaaPoistaOn tärkeää kuulla, että olet jäämässä sairauslomalle. Olen ehdottomasti samalla kannalla, että terapiaan kannattaa nyt keskittää vähäiset mutta tärkeät voimat. Itsehän olen ollut kaksi vuotta sairauslomalla nimenomaan samasta syystä enkä olisi jaksanut työelämää tässä ohessa. Sairausloma jatkuu vähintään 31.8.2016 asti.
Psykiatrini väitti, että Voxra ja Triptyl yhdessä voivat pidentää jotain QT-arvoa ja selitti siinä jotain niin epäselvästi, että en enää edes muista, mikä oli se perimmäinen syy, miksi näitä ei saisi käyttää samaan aikaan. Meni muutenkin puolet hänen jutuista ns. ohi.
PoistaTämä psykiatri puhuu vielä suomea huonosti murtaen, koska on ulkomaalainen, joten jotkut asiat jäävät joskus hieman epäselviksi. Niin jäi tämäkin osaltaan, pahoittelen etten osaa antaa ns. kunnon vastausta kysymykseesi.
Edellinen psykiatrisi kuulostaa todellakin epäpätevältä ainakin näin ulkopuolisen korvin. Tuo, ettei ymmärrä dissosiaatiohäiriötä, vaikka potilas itse ottaa asian esiin, ei anna kovin hyvää kuvaa ihmisestä, jonka pitäisi olla ns. alansa asiantuntija. Onneksi olet löytänyt uuden, ammattitaitoisemman psykiatrin :)
Niin, toisaalta harmittaa kun joutuu jäämään sairaslomalle, kun koen epäonnistuneeni, kun en jaksanutkaan jatkaa tuolla harjoittelupaikassa, mutta kai tämä on kuitenkin parempi näin. En voi riskeerata mielenterveyttäni yhtään enempää tässä tilanteessa. Saa nähdä, tuleeko itsellekin kenties tuollainen pidempi sairasloma jossain vaiheessa...